Tuesday
2024-03-19
12:00 PM
Login form
Search
Calendar
«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Our poll
Rate my site
Total of answers: 56
Site friends
  • Create a free website
  • Statistics

    Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0

    biocoturnix

    prepelite japoneze

    coturnix coturnix japonica 

    Nutritie

    Hranire prepelite       Notiuni generale de nutritie.        
        
     
     
     
     
     

      

         Functiile de nutritie la prepelite.

       Pentru desfasurarea fenomenelor vietii, organismul animal relizeaza schimburi materiale si energetice cu mediul inconjurator . Din mediul extern organismul isi procura, in tot cursul vietii, diferite substante, pe care le supune unor transformari in interiorul sau, iar produsii nefolositori care rezulta sunt eliminati la exterior. In esenta, necesitatile permanente de substante si energie ale organismelor animale sunt satifacute prin procesele de nutritie.

       Denumirea de procese de nutritie include: procurarea hranei, digestia, absorbtia, circulatia sangelui, respiratia, excretia.

    La pasari structura si functia sistemului digestiv este adaptat mediului de viata si regimului de hrana foarte variat. Lipsa dintilor, prezenta gusii, diferentierea stomacului, reducerea intestinului gros, sunt numai cateva din adaptarile pasarilor.

      La pasari faringele lipseste, iar esofagul se dilata formand o gusa voluminoasa care serveste la inmagazinarea si inmuierea alimentelor. Stomacul, este diferentiat in stomac glandular, care secreta sucul gastric bogat in HCl si enzime proteolice si stomac musculos cu pereti grosi, in care alimentele sunt sfaramate. Intestinul subtire incepe cu ,,ansa duodenala” uramata de alte numeroase anse . Mucoasa lui cutata poseda glande care secreta sucuri bogate in enzime necesare digerarii proteinelor si glucidelor. La limita dintre intestinul subtire si intestinul gros se afla o pereche de cecuri intestinale ; acestea intervin atat in absorbtia apei cat si in digestia celulozei din hrana , sub actiunea florei bacteriene .

      Prepelitele japoneze, fiind crescute in baterii de foarte mult timp, aflindu-se in imposibilitatea de a-si procura singure hrana, si-au pierdut total instinctul de a-si  gasii singure hrana, in mediul natural. Grija de a asigura o nutritie corespunzatoare, necesara functiilor vitale, reproducerii si cresterii puilor, revine in acest caz, in totalitate crescatorului.

      Desi la ora actuala, pe piata exista premixuri PVM ( proteine, vitamie, minerale ), amestecarea lor cu cerealele macinate asigurand o nutritie echilibrata, din toate punctele de vedere, cateva cunostinte minime de nutritie la pasari, sunt totusi necesare crescatorului de prepelite. Acestea vor fi utile in cazul aparitiei unor dezechilibre nutritionale, sau in cazul in care crescatorul doreste sa-si prepare singur hrana administrata pasarilor. Aceasta insa presupune cunostinte temeinice despre necesitatile nutritionale ale prepelitelor, uneori analize de laborator si nu se recomanda incepatorilor.   Cea mai mica eroare de nutritie, in cazul prepelitelor, ca de altfel in cazul oricaror pasari crescute intensiv, in captivitate, poate duce la un dezastru, compromiterea intregului efectiv fiind aproape inevitabila.  
     
      Cititin in continuare despre :