Tuesday
2024-03-19
9:39 AM
Login form
Search
Calendar
«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Our poll
Rate my site
Total of answers: 56
Site friends
  • Create a free website
  • Statistics

    Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0

    biocoturnix

    prepelite japoneze

    coturnix coturnix japonica 

    Descriere prepelite japoneze

    pui de prepelita
    pui de prepelita
    Cuprins
    Puii de prepelita
    Masculul de prepelita
    Femela de prepelita
    Ouale de prepelita








       Puii de prepelita

     Micutii pui de prepelita, la iesirea din ou, sunt inveliti in puf de culoare galbui aurie, cu dungi maro de-a lungul corpului, semanand foarte mult ca aspect cu puii de curca, doar ca sunt mult mai mici. La eclozare nu cantaresc mai mult de 6 -7 grame, dar cresc rapid in primele zile de viata. Dupa 3 zile incep sa apara primele pene de zbor, iar dupa aproximativ 4 saptamani sunt complect imbracati cu pene.  O sexare partiala este posibila dupa primele 3 saptamani, prin diferentierea masculilor, datorita culorii cafeniu roscat, a pieptului si gatului, desi exista specimene care nu se supun acestei reguli, nici chiar la maturitate. Un astfel de exemplu sunt specimenele albe, sau brun inchis.


    prepelite mascul femela_1
    prepelite mascul femela_2
    prepelite mascul femela_3




        Masculul de prepelita

     Masculul adult cantareste aproximativ 100 - 140 de grame si poate fi identificat cu usurinta dupa penele maro - roscat, care ai acopera pieptul, gatul si capul, indiciu care dupa cum am mai mentionat nu este sigur la toate varietatile. Cea mai sigura metoda de identificare, este dupa glanda cloacala, o structura bulboasa, situata deasupra orificiului anal, care secreta o substanta alba, spumoasa.  Aceasta glanda poate fi si un mijloc de evaluare a performantelor de reproducere, cu cat este mai mare, cu atat masculul este mai apt de reproducere. 
      Tinerii masculi incep sa emita sunetele binecunoscute ale cocosilor, la varsta de 5 - 6 saptamani. Odata ajunsi la maturitate, cand incep sa fecundeze, cocosii vor canta si-n timpul noptii.

     

        Femela de prepelita

     Femela adulta de prepelita, este ceva mai grea decat masculul, cantarind 120-160 grame ( prepelita de oua, cel de carne avand alt standard de greutate ). Coloratia corpului este asemanatoare cu a masculului, cu exceptia culorii maro roscat, pe piept si gat. Aici culoarea de fond este bej deschis, iar petele sunt mult mai inchise, spre negru.  Glanda cloacala lipseste, iar dupa inceperea ouatului, cloaca este mult mai mare.


    oul de prepelita_1
    oul de prepelita_2
    oul de prepelita_3
    oul de prepelita_4



        Ouale de prepelita

     Ouale de prepelita se caracterizeaza printr-o mare diversitate a petelor si culorii cojii, care poate fi varia de la alb complect la maro complect. De obicei prezinta pete maro inchis, pe un fond bej, sau cretos albastriu. Media de greutate a unui ou, la o femela adulta, este de 10 grame, ceea ce reprezinta cam 8% din greutatea corporala, spre deosebire de gaina, la care oul reprezinta doar 3% din greutatea corpului, aceasta asocita si cu rata de ouat de 1 ou pe zi, fata de gaina cu 2 oua la trei zile, indica un randament mult mai ridicat al aouatului. In plus se adauga si calitatile superioare ale oului de prepelita, calitati care vor fi descrise pe larg la capitolul, tratamente cu oua de prepelita. Pe scurt perzentam aici doar o parte din elementele continute: 158 Cal energie,  74% apa,  13,1% proteine,  11,2% grasime,  1,1% cenusa.
     Continutul de minerale: 0.59mG Calciu,  220mG Fosfor,  3.8 mG Fier.
     Continutul de vitamine: 300 UI vit A,  0.12 mG vit B1,  0.85 Mg B2 si 0.1 mG acid nicotinic.