O bucata de perete de cecum,
Afectat de Enterita
Enterita Ulcerativa
Introducere
Enterita ulcerativa, este o boala acuta, foarte contagioasa, intalnita la gaini si prepelite. Este produsa de bacteria Clostridium colinum, iar efectele produse de aceasta sunt ulceratii ale intestinelor si cecumului. Boala poate debuta brusc si provoaca mortalitate ridicata : 100% la prepelite si 10% la gaini. Curcile si porumbeii pot fi de asemenea afectati. Conditiile de aparitie a infectiei, exista in toata lumea. Calea de contaminare este orala, iar calea de transmitere sunt fecale ale pasarilor bolnave, contactul cu pasari salbatice, sau insecte ( tantari, muste). Bacteria rezista la fierbere 3 minute. Pactorii care predispun la aparitia bolii sunt Coccidiozele ( in special E. necatrix, E. tenella si E. brunette ), supraaglomerarea.
Semne ale bolii
· Apatie
· Gatul retras
· Aripi lasate
· Ochii partial inchisi
· Pene zburlite
· Diaree
· Fecale albe apoase (prepelite)
Semne post mortem
. Ulceratii adanci de-a lungul intestinelor, in special ultima parte a intestinului subtire si cecum
. Membranele galben pal
. Peritonite ( daca ulcerele au perforat )
. Sange in intestine
. Focare necrotice in ficat.
Diagnostic
Confirmarea diagnosticului se face prin izolarea Clostridium colinum, in conditii anaerobe (agentul patogen este adesea prezent in cultura pura in ficat ).
Tratament
Streptomicina ( 44gm/Litru de apa), Bacitracina, Tetraciclina, Penicilina ( 50-100 ppm in hrana), Amoxicilina, multivitamine. Raspunsul la tratament trebuie sa apara dupa48 – 96 ore