Ca aliment , fata de oul de gaina, este mult mai bogat in lipide, riboflavina si carotenoide. Valoarea sa nutritiva este mai ridicata decit a celui de gaina si este singurul ou dietetic.
Ca medicament medicina traditionala chineza situeaza oul de prepelita, alaturi de Morcovul de Coreea (Radacina vietii) si veninul de vipera.
Terapia naturista agreata tot mai mult de medicina si farmacologĂa moderna, recomanda produsele naturale de origine animala sau vegetala in scop profilactic, curativ si de conservare.
Ouale de prepelita si-au dobvedit actiunea benefica in peste 30 de afectiuni ale organismului.
Efectele pozitive sint date de : calitatea superioara a proteinei ; lipsa colesterolului (dietetic); concentratia foarte mare de vitamine si minerale. Fata de oul de gaina, cel de prepelitacontine de 6 ori mai multa vitamina B1, de 15 ori mai multa vitamina B2, completate si de alte vitamina ca : A, D3, E.
De asemenea contine de 5 ori mai mult fier si microelemente ca potasiu, calciu, zinc, sulf.
Valoarea nutritiva la 100g produs este :678Kj, proteine 11,6%, grasimi 14%, glucide 0,5%, minerale 0,9%.
Studii recente au pus in evidenta existenta in compozitia oului de prepelita japoneza a imunoglobulinelor IgM si IgE ceea ce explica actiunea benefica in tratamentul astmului atit alergic cit si nealergic.
Lipsa colesterolului face ca produsul sa poata fi administrat si persoanelor care au colesterolul marit.
Varsta |
Total |
Consum de oua in ziua |
Pana in ziua |
|||
I-a |
a II-a |
a III-a |
din a IV-a |
|||
Adult |
240 |
3 |
3 |
4 |
5 |
49 |
Adult |
120 |
3 |
3 |
4 |
5 |
25 |
16 - 18 |
120 |
3 |
3 |
4 |
5 |
25 |
11 - 15 |
120 |
3 |
3 |
3 |
4 |
31 |
8 - 10 |
90 |
3 |
3 |
3 |
3 |
31 |
4 - 7 |
60 |
3 |
3 |
3 |
3 |
20 |
1 - 3 |
60 |
2 |
2 |
2 |
2 |
30 |
3 luni - 1 an |
30 |
1 |
1 |
1 |
1 |
30 |
Efectele benefice ale curei cu oua de
prepelita si-au dovedit eficienta: la copii - stimularea cresterii si
imbunatatirea metabolismului , asupra neurogenezei (formarea neuronilor) in
sistemul nervos central , revigorarea starii de sanatate si echilibrarea
persoanelor in varsta, combaterea proceselor degenerative ale organismului ;
imbunatatirea coeficientului de inteligenta si a memoriei, protectia celulei
nervoase; marirea potentei sexuale ; intarirea organismelor slabite prin
uzura fizica si suprasolicitare ; refacerea energetica a organismului in
perioada pre si post-natala (efectele sunt benefice si asupra fatului), dupa
interventii chirurgicale si radioterapii; revenirea spectaculoasa dupa perioade
de stres si epuizare ; boli de dereglare a metabolismului lipidic:
aterioscleroza , obezitate , hipercolesterolemie ; intensificarea efectelor
medicatiei administrate in T.B.C. ; terapia bolilor cardiovasculare
(scleroza coronariana, imbunatatirea functiilor cordului.); terapia bolilor
alergice (astm., urticarie., eczeme, conjunctivita ,rinite alergice ); terapia
bolilor digestive (ulcer., tulburari digestive ,reglarea aciditatii
gastrice.); terapia bolilor hepatice ; terapia bolilor renale ; terapia
bolilor circulatorii (anemie., hipertensiune.); terapia bolilor metabolice
(guta., obezitate , diabet.); terapia sistemului
nervos (neurastenie., stari nervoase., migrene., nevroze.); efecte miraculoase
si in ingrijirea tenului si a pielii in general ca si a parului . Cura cu oua de
prepelita este folosita si ca tratament de combatere in cazul diferitelor
afectiuni sau tratamente asociate, nefiind semnalata nici o contraindicatie. Deoarece are efect antialergic favorizeaza tratamentele
medicamentoase asupra organismului.
Ouale de prepelita se folosesc in cure de 120-240, oua /
perioada. Curele sunt intrerupte de pauze de
21-120 zile si se pot relua de 3 - 4 ori. In paralel
se pot folosi si sub forma de alimente gatite. Numarul de oua consumate este in
functie de afectiune iar consumul se face conform schitei alaturate. Dozele din
acest tabel sunt orientative existand si alte scheme de tratament in functie de
severitatea afectiunii si in conformitate cu sfatul medicului dumneavostra curant.
IMPORTANT : Ouale se consuma crude, dimineata pe stomacul gol, cu 3-4 ore inainte de masa. Consumul de alcohol diminueaza efectul terapeutic. Se pastreaza la frigider la 2-4 grade.