Salmonela Pullorum
Descriere.
Pullorum este o infectie acuta, sau cronica, o boala bacteriala, care afecteaza in principal gainile si curcile, insa toate pasarile domestice sau salbatice pot fi afectate. Cauza este o bacterie numita Salmonella Pullorum. Acest microorganism, este in special transmis prin ou, insa poate fi transmis si pe alte cai, de la gaina la ou, de la ou la pui, sau de la pui la pui in incubator, custi sau adaposturi. Supravietuitorii devin transmitatori infectati, ai bacteriei.
Transmiterea poate fi :
- Mecanica – transmisa pe haine, incaltaminte, echipament.
- Transmisa de pasari – pasari aparent sanatoase, raspandesc boala.
- Echipamente contaminate – de la epidemii anterioare.
Agentul patogen pullorum, poate intra in corpul pasarii, fie pe cale respiratorie, fie prin sistemul digestiv. Majoritatea epidemiilor acute la puii de gaina sau curca, sunt rezultatul infectarii inca din perioada de starter. Pullorum este deosebit de fatala la pui, insa pasarile mature sunt mult mai rezistente. Puii mici, pot murii imediat dupa eclozare, fara sa prezinte nici un semn observabil. Majoritatea epidemiilor apar la pui cu varste, sub trei saptamani. Mortalitatea in astfel de cazuri, poate atinge 90% din efective, daca nu este tratata la timp. Supravietuitorii sunt de obicei opriti din crestere si nu mai dau randamentul scontat.
Semne ale bolii.
La pasarile tinere salmonella poate fi indicata de : capul plecat, pene zburlite, pui infrigurati, ingramaditi in jurul surselor de caldura, respiratie greoaie, prezenta diareei albe caracteristice, care se lipeste la fund. Acest simptom de diaree alba, a dus la aparitia termenului de `` Diaree alba baciliara ``, fiind asociat acestei boli.
Diagnosticare.
Leziunile grave pot lipsi la adulti. Diagnosticul la pasarile tinere, se face prin izolarea microorganismului in laborator. La pasarile mature, testul de sange poate indica o infectie, insa doar prin proceduri de laborator. Eradicarea complecta, este singura cale de a prevenii reaparitia bolii. Toate pasarile din crescatorie trebuie testate si doar cele coplect libere de salmonella pullorum, se vor folosii ca sursa de oua matca.
Tratament.
Tratamentul primar, este o operatie de salvare si nu previne pasarile sa devina purtatoare, deci nu este recomandata pastrarea pasarilor salvate de boala, la productia de oua.
Medicamentele folosite la tratamentul salmonellei pullorum, sunt : FURAZOLIDONUL, GENTAMICIN SULFAT, SULFAMETOXINE, SULFAMETAZINE, SULFAMERAZINE.