Canibalismul la prepelite
Acest ghid prezinta cauzele, controlul si prevenirea canibalismului in avicultura. De asemenea este discutata taierea ciocului ca metoda de prevenire. Desi la prepelite fenomenul nu este foarte raspandit si mai ales nu in forme severe, este bine totusi sa fie luat in considerare.
Descriere
Compotamentul canibalic la pasari, se manifesta prin ciocanirea, sfasierea si consumarea penelor, pielii, tesuturilor sau organelor . Canibalismul poate aparea in toate sistemele de crestere, inclusiv in custi, la sol in hale, la sol in libertate si la diferite tipuri de pasari :gaini, curci, rate, prepelite si fazani. Canibalismul apare atunci cand pasarile sunt supra aglomerate, infometate, sau carenta de proteine in hrana. Canibalismul este o problema diferita, care poate aparea cu mult dupa ce relatiile de dominare in grup au fost stabilite. Poate debuta cu ciupirea penelor si este cu precadere indreptat asupra corpului, degetelor, cozii si in special asupra cloacei. Prevenirea canibalismului este mult mai usoara decat taratamentul.
Cauzele canibalismului
Canibalismul este cauzat de o combinatie de factori genetici si de mediu. O parte dintre acestia sunt : .Accesul insufficient la resursele de hrana, apa, locuri de cocotat si ouat
. Lipsa su deficiente in regimul alimentar ( ex. deficienta de sare )
. Lumina orbitoare
. Pasari ranite, lasate impreuna cu celelalte
. Marime foarte mare a grupului
. Varste diferite, sau culori diferite tinute impreuna
. Rani singerande ca urmare a ranirii in sarmele custilor, sau ca urmare a luptelor dintre pasarile nou introduse in colectiv
. Pasari bolnave, sau cu greutate corporala redusa
. Programul de foto stimulare ( aprinderea devreme dimineata a luminilor )
. Mediul limitat, care le restrictioneaza instinctul de clocit sau de scormonit.
Prevenire
Izbucnirea unei epidemii de canibalism, poate aparea chiar si in cele mai bine administrate crescatorii. Totusi, problemele sunt mult mai mici, in cazurie in care au fost luate masuri preventive. Primul pas in programul, pentru controlul canibalsmului, este selectionarea unui stoc de pasari, care nu sunt predispuse la canibalism, iar apoi acestora sa le fie acordatt maximum de atentie si ingrijire, incluzand hrana adecvata, program de lumina corect, conditii de gazduire optime. Asigurarea unei ratii complecte, care sa indeplineasca cerintele specifice varstei pasarilor, este la fel de importanta. Cel mai adesea canibalismul este asociat carentelor in proteine, sodiu si fosfor. Cerintele de proteine, se schimba, pe masura ce pasarile cresc si trebuie ajustate dupa un program de hranire. Asigurare unui spatiu de hranire sufficient, unde toate pasarile sa se poata hranii simultan, va evita aparitia pasarilor slabe , malnutrite, care adesea sunt victime ale canibalismului. Programul de ilumiare, impreuna cu intensitatea luminii, pot influenta aparitia canibalismului la prepelite, ca de altfel si la alte pasari de crescatorie. Programul de foto-stimulare, trebuie amanat, pana cand pasarile sunt fizic mature, la 8 saptamani de viata. Iluminarea slaba, impreuna cu taierea ciocului, sunt de asemenea de folos in cazul aparitiei canibalismului. Reducerea intensitatii luminoase, se face la 5 – 10 lux ( doar cat abia se poate citi un ziar ). Canibalismul, este un comportament care se invata si odata pornit, se va raspandii rapid in tot efectivul. Deoarece pasarile sunt atrase de sange, canibalismul poate fi declansat de o pasare ranita, care apoi este ciugulita de celelalta pasari. De aceia este important sa pastram custile in bune conditii, fara sarme, colturi ascutite, table taioase, etc. Pasarile canibale, pasarile ranite, victime ale canibalismului si pasarile moarte, trebuie scoase imediat din custi. Asigurarea unor cutii intunecoase, pentru depunerea oualor, va evita expunerea cloacei, in momentul ouatului.
Controlul aparitiei canibalismului.
Desi este bines a prevenim aparitia canibalismului, daca o epidemie totusi apare, este bine sa o stopam, inca de la primele semne, inainte sa se raspandeasca in tot efectivul. Printre metodele disponibile amintim:
· Separati pasarile care ciugulesc penele excesiv, in special in zona cloacei.
· Inlaturati imediat victimele canibalismului si ingrijiti-le separat.
· Reduceti iluminatul la o lumina difuza.
· Adaugati dispozitive de hranire si apa in plus.
· Adaugati cutii intunecoase pentru ouat.
· Folositi un sprai antibiotic, pe zonele ranite.
· In cazuri severe, taierea ciocului trebuie luata in considerare.
|