Tipuri
de crescatorii si organizarea lor
ESTE O AFACERE RENTABILA
CRESTEREA PREPELITELOR ?
Cresterea prepelitelor este una dintre afacerile deosebite pe care le puteti
demara si dezvolta cu costuri si eforturi scazute, o afacere cu randament net
superior altor afaceri. Cresterea
pepelitelor se poate face ca o activitate de baza, ceea ce presupune un numar
mare de prepelite ouatoare, crescute in ferme speciale (intre 5.000 si 10.000
de pasari), dar pot fi crescute si ca ocupatie anexa, pentru consumul propriu,
in crescatorii familiale (intre 100 si 500 de pasari).
Unele din avantajele cresterii prepelitelor ar fi urmatoarele:
1) SPATIUL necesar amenajarii unei crescatorii nu este deloc o problema.
Avand in vedere ca pe un metru patrat se pot creste pana la 120 de prepelite,
insemna ca o crescatorie de casa poate fi amenajata intr-o cladire deja
existenta – un grajd, pe un coridor, pe un balcon, etc. Pentru economisirea spatiului se pot folosi pana
la 7 custi suprapuse. Singurele conditii ce trebuie asigurate sunt: pastrarea
unei temperaturi relativ constante (intre 10° si 20° C), luminozitate, lipsa
zgomotelor, a curentilor de aer si in general a tuturor factorilor de stres.
2) TIMPUL alocat ingrijirii
prepelitelor este minim. Zilnic se administraza hrana si apa, se culeg oualele,
la 2 – 3 zile se curata tavitele de dejectii. O atentie speciala trebuie
acordata incubarii oualelor (intoarcerea oualelor in incubator de 2 – 3 ori in
24 de ore, umectarea oualelor din a 14-a zi de incubatie), si ingrijirii puilor
(asigurarea unei temperaturi optime). O crescatorie de casa (500 de pasari)
necesita un volum de munca putin mai mare, dar ingrijirea lor se poate face dupa
terminarea serviciului.
3) COMERCIALIZAREA produselor
obtinute din urma cresterii prepelitelor este usurata de faptul ca aceste
produse sunt cu totul speciale. Astfel, oul de prepelita este o adevarata
minune. Desi poate parea greu de grezut, avand in vedere dimensiunile mult mai
mici ale oului de prepelita acesta contine de 5 ori mai mult fier, calciu,
potasiu, zinc, de 6 ori mai multa viamina B6 si de 15 ori mai multa vitamina
B2, decat oul de gaina. (vezi detalii in pagina Retete). Astfel, datorita continutului
sau, oul de prepelita este foarte mult folosit in tratamentul naturist al unor
boli, unele chiar foarte grave. Referitor la carnea acestor pasari, mentionam
faptul ca este o carne de o calitate deosebita, fiind extrem de solicitata in
marile restaurante. Tocmai de aceea si prepelitele salbatice sunt foarte mult
cautate si apreciate de catre vanatori. Clientii pot fi consumatorii
individuali sau firmele de alimentatie publica, restaurantele, magazinele si
pietele agro-alimentare cu desfacere en-detail sau en-gros, si chiar firmele
care exporta produse alimentare.
4) PROFITUL. Avand in vedere
faptul ca la numai 40 de zile, prepelita ajunge la maturitate si incepe ouatul,
si productivitatea ei, in cazul unor conditii optime de mediu si hrana, ajunge
la circa 90 %, inseamna, in cazul unei crescatorii cu 500 de capete, inseamna o
productie zilnica de 450 de oua. Costurile de productie sunt foarte mici,
deoarece prepelita consuma foarte putina hrana (25 grame / 24 ore dintr-un
furaj special care la aceasta ora este in jurul a 10.000 lei / kg). Alaturi de
furaj mai este necesar ca in alimentatie sa se foloseasca si un complex
polivitaminic buvabil, dar care este foarte accesibil. (10.000 lei / zi pentru
tot efectivul de 500 de capete). Alte cheltuieli mai sunt necesare pentru
energia electrica (un bec econom de 15 W). Toate cheltuielile de productie nu
depasesc deci 125.000 lei / zi pentru un efectiv de 500 de capete. Luand in
considerare numai valorificarea celor 450 de oua, cu la un pret de 1.500 de lei
per bucata, rezulta venituri zilnice de 675.000 de lei si un profit zilnic net de circa 550.000
de lei. Alaturi de oua un profit insemnat se poate scoate si din valorificarea
carnii de prepelita, carne ce se vinde la un pret destul de ridicat.
CARACTERISTICI SI AVANTAJE ALE
CRESTERII PREPELITELOR
Cresterea prepelitelor in mici
ferme proprietate personala prezinta urmatoarele caracteristici si avantaje:
1. Sunt necesare spatii reduse de
crestere, prepelitele crescute in baterii de custi – permitand o mare
incarcatura pe metru patrat (se recomanda amenajarea unor cladiri existente).
2. Cheltuieli cu echiparea
crescatoriei si cu procurarea materialului matca, sunt de asemenea relativ
mici.
3. Carnea si oualele de prepelita
au calitati recunoscute, la un gust deosebit de apetisant, adaugandu-se si
recomandarile medicale de consumare a acestor produse.
4. Carnea de prepelita este
solicitata la export, iar piatra mondiala a acestui produs, este foarte
favorabila.
Sunt necesare totusi unele masuri
tehnico-organizatorice deosebite, pentru a ne feri de surprize.
1. Spatiile de crestere trebuie
sa fie bine climatizate, calduroase, prepelitele nesuportand frigul si
umezeala.
2. Furajele utilizate trebuie sa
fie de cea mai buna calitate, ca valoare nutritiva si ca salubritate.
3. Este preferabila organizarea
cresterii prepelitelor in flux continuu (reproductie, incubatie, productie de
carne si oua pentru consum, prelucrare produse) cu activitatea in tot cursul
anului.
ORGANIZAREA CRESCATORIEI
Pot fi numeroase tipuri de
crescatorii de prepelite, insa trei din acestea merita sa fie discutate:
a) Crescatorie mixta pentru oua
si carne
b) Crescatorie profilata pe
productie de carne
c) Crescatorie profilata pe
productie de oua
La randul lor, crescatoriile pot
avea un flux complet (reproductie, incubatie productie (carne-oua) :
industrializare, desfacere), sau se pot limita numai la productia de carne sau
oua de prepelita. Nici unul din aceste sisteme nu este contraindicat.
A. Crescatorie mixta pentru oua
carne
Organizata in flux continuu, deci
cu activitate egala in tot timpul anului respectiv crescatoria, de dimensiuni
medii, va avea urmatoarele faze:
- Parinti:
- Tineret 0 – 6 saptamani
cu 600 capete pe serie (nesexati)
- Adulti 7 – 34 saptamani
cu 800 femele si 264 masculi
din care: 7 – 14 saptamani cu 200
femele si 66 masculi
15 – 21 saptamani cu 200 femele
si 26 masculi
22 – 28 saptamani cu 200 femele
si 66 masculi
29 – 34 saptamani cu 200 femele
si 66 masculi
- Statie de incubatie :
- 1 incubator x 4ooo locuri oua
- 1eclozionator x 2000 locuri oua
- Crestere tineret
- capacitate 10500 locuri pe
serie (7 module x 1500 locuri)
- Punct de taiere
- pentru 625 prepelite pe
saptamana
B. Crescatorie profilata pe
productia de carne.
In functie de posibilitatile
materiale si de spatiul disponibil, crescatoria pentru productia de carne poate
fi prevazuta cu sectie de reproductie, statie de incubatie, respectiv cu punct
de taiere.
In cazul unui flux complet,
organizarea crescatoriei se va face in urmatoarele sectiuni:
- Parinti
- Tineret 0- 6 saptamani
- Adulte 7-34 saptamani
- Statie de incubatie
- 1 incubator
- 1 eclozionator (50 % din capacitatea incubatorului)
- Crestere se pui carne (7
module)
- Punct de taiere
Fluxul tehnologic este identic cu
cel al exploatarii mixte, cu singura deosebire ca la varsta de 6 saptamani toti
puii sunt destinati sacrificarii.
Dimensionarea crescatoriei se va
face dupa posibilitati, cu precizarea ca de la fiecare femela adulta se obtin
(in ciclu de ouat de 29 saptamani): 139 oua x 90 % incubabile x 72 % ecoziune,
rezultat 90 pui de o zi.
C. Crescatorie profilata pe
productia de oua.
Cea mai simpla crescatorie este
cea gospodareasca compusa dintr-o singura minibaterie de 30-50 de prepelite,
care asigura necesarul de oua al unei familii formate din 3-5 membrii, in care
consumul de oua de gaina este inlocuit total cu oua de prepelita, recunoscute
ca ouale cele mai dietetice, comparativ cu alte specii de ouatoare (gaina,
rata, bibilica etc.) Un ou de gaina de 62 grame poate fi inlocuit cu 5 oua de
prepelita de cate 12,4 grame.
Consumul anual maxim al unei
persoane , de 300 oua, gaina, poate fi deci satisfacut cu 1.500 oua de
prepelita, iar o familie de 5 persoane are nevoie anual de circa 7500 oua de
prepelita, adica de o medie zilnica de 20 – 22 oua . La un procent mediu de
ouat de 60 % (foarte usor de realizat) este suficienta o minibaterie de 30-35
prepelite ouatoare, care poate fi amplasata cu usurinta pe balcon, in pod, sau
intr-o nisa. Daca insa se are in vedere o crescatorie organizata cu oua
disponibile pentru valorificare, se recomanda dimensiuni de 500-10.000
prepelite cu productii anuale de 120.000 pana la 2,5 milioane oua si un consum
zilnic de furaje de la 12 kg la 250 kg. Curba economica de ouat a unei prepelite
este intre varsta de 6 si 36 saptamani. In functie de valoarea biologica a
prepelitelor, de conditiile tehnologice si de calitatea furajelor administrate,
prepelitele pot fi mentinute in ouat un an si chiar mai mult, nivelul de ouat
mentinundu-se la valori de 50%
CRESTEREA TINERETULUI DE
REPRODUCTIE
Tineretul de reproductie poate fi
crescut atat la sol, cat si in baterii. Pentru ambele sisteme de crestere sunt
necesare urmatoarele masuri:
- spalarea si dezinfectarea
spatiilor de crestere si odihna acestora cel putin o saptamana inainte de
populare;
- mentinerea puilor de o zi in ecluzionator pana la uscarea totala a
acestora . Nu trebuie sa ne temem de
infometarea lor, pentru ca au in vitelus rezerva de hrana pentru 24 de ore;
- asternutul (de pe sol sau din
cusca de demarare, daca este cazul ) sa fie uscat, bun absorbant al umiditatii,
nu prea grosier, asezat in strat uniform;
- sistemul de incalzire sa fie
pus in functiune din timp, pentru ca la populare sa asigure temperatura de
37-40° C;
- la populare, se recomanda ca
puii sa fie lasati cca. 30 de minute in intuneric, pentru odihna;
- in continuare, trebuie sa fie
asigurata mai intai apa, la o temperatura medie (temperatura prea scazuta
provoaca indigestii, iar prea ridicata permite multiplicarea germenilor
patogeni. In apa este preferabil sa fie dizolvate vitamine si antibiotice, iar
puii vor fi introdusi – la populare unul cate unul cu ciocul in apa, pentru o
prima hidratare si pentru a repera locurile de adapare;
- cresterea tineretului se va
face in doua faze; demarajul ( 10 zile iarna, 7 zile vara) si cresterea propriu
zisa (pana la 5 saptamani, dupa care se transfera in spatiile de adulte.
EXPLOATAREA PREPELITELOR ADULTE
PENTRU REPRODUCTIE
Intrucat de la varsta de cca. 40
zile prepelita incepe sa oua, transferul in bateria de adulte trebuie facuta la
varsta de cca. 5 saptamani (35 zile).
Dimensiunile custii pentru adulte
pot merge de la capacitatea minima (o femela si un mascul in lucrarile de
selectie, formula in care se obtine maximum de productie), doua femele si un
mascul, trei femele si un mascul si pana la 30 femele si 10 masculi. Cu cat
insa colonia este mai mare, cu atat fecunditatea si eclozionabilitatea sunt mai
scazute.
Densitatea in cusca trebuie sa
fie de 80 – 100 capete pe metru patrat. Asadar, pentru o colonie de 40 cap, vom
utiliza o cusca de cca. 1 mp. Pentru economisirea spatiilor, custile se aseaza
spate in spate, intre randurile de custi amplasandu-se jgheaburile de adapare,
detasabile, care se scot zilnic pentru spalare si alimentare cu apa, iar in
fata se gasesc jgheaburile de hranire. Custile sunt suprapuse pe 4 nivele.
Plasa podea este inclinata dinspre fundul custii catre margine cu 3-4 cm pentru
rostogolirea oualelor. Sub jgheabul de furajare, in peretele frontal, se lasa
un spatiu de 2,7 cm, pentru rostogolirea oului spre sertarul de recoltare. Daca
spatiul este mai mare, pe acolo pot evada prepelitele, daca este mai mic, nu
pot iesi ouale.
Temperatura corporala a
prepelitei este de 40 – 41 gr.C. La o temperatura ambientala sub 10° C (iarna
si peste 30° C, prepelita sufera si isi reduce productia de oua. Iarna, se va
realiza o densitate mai mare la nivelele inferioare ale bateriei (unde este mai
frig) iar vara se va scadea in general incarcatura pe mp, la toate nivelele.
Furajarea prepelitelor adulte de
reproductie este deosebit de importanta. Un ou de prepelita cantareste circa 10
% din greutatea prepelitei adulte, fata de 5 – 6 % la gaina, iar o prepelita
poate produce si doua oua in 24 de ore, intrucat ovulatia se produce cu cca. 1
ora inainte de producerea unui ou, iar formarea unui ou dureaza 22 – 24 ore.
Deci, intervalul dintre doua oua poate sa fie la prepelita de 21 ore, pe cand
la gaina nu poate fi mai mic de 24 ore.
INCUBATIA
Dupa ce am obtinut oua pentru
incubat de o buna valoare incubatoare, cu o fertilitate de minim 90%,, curate,
cu coaja integra, trebuie sa le conservam in cele mai bune conditii, pe
perioada dinainte de introducere la incubat.
Pastrarea oualor trebuie sa fie
facuta intr-o camera racoroasa, la o temperatura de 10 – 15 grade C, dar nu
pentru mai mult de o saptamana. Pe timpul pastrarii ouale trebuie sa fie pe
periodic intoarse cu 180°
Incubatoarele pentru oua de
prepelita, pot avea de la 100 oua pana la cateva zeci de mii si pot fi de
suprafata sau de volum. De regula, pentru incubarea oualelor de prepelita se
pot utiliza incubatoarele pentru gaina cu unele modificari, privind modul de
asezare al oualor si cu corecturile de rigoare privind temperatura si
umiditatea.
Intoarcerea oualor pe tot timpul
perioadei de doua sau trei ori in 24 de ore, este necesara pentru evitarea
aderarii si lipirii galbenusului de coaja si moartea embrionulu. Comparativ cu
incubatia oualor de gaina, se va asigura o umiditate sporita in incubatoare,
prin recipiente cu apa dispuse pe partea inferioara incubatoarelor.
La 14 zile de la introducerea de
la incubat, ouale se transporta in ecluzionator. Aici, zilnic, ouale se
pulverizeaza cu apa calda, cu un atomizor, pentru evitarea deshidratarii
exagerate a oualor. Ecloziunea se produce la 16 – 17 zile de la introducerea la
incubatie a oualor. Spargerea (ciocnirea) oului se realizeaza in zona
diametrului mare al oului (la 1/3 dinspre capul cu camera de aer). Cand oualele
au un bun procent de fecunditate (90 %) se realizeaza un procent de 70 – 75 %
eclozionalitate. Cand se fac erori de selectie -(consangvinitate) sau de
incubatie, pot exista pana la 10 % pui cu malformatii .
CRESCATORII DE CASA
O crescatorie de casa se face din
placere si din spirit practic, iar numarul prepelitelor crescute este de 10 –
15 capete. In afara de petrecerea in mod placut a timpului liber, mica
crescatorie acopera necesarul in oua al familiei respective, iar ouale de
prepelita sunt dietetice, recomandate medical pentru afectiunile cardiatice,
pentru potenta sexuala, etc.
Un om trebuie sa consume pe zi un
ou de gaina sau 4 – 5 oua de prepelita, sau intr-un an cca. 1500 de oua de
prepelita. Intrucat o prepelita produce anual cca. 250 oua, insemna ca pentru
fiecare membru al familiei trebuie sa existe in permanenta in productie 6
prepelite. Daca, se exemplu, familia este formata din 4 persoane, atunci
marimea crescatoriei va fi de 24 de prepelite.
Intrucat pe un metru patrat de
cusca se pot caza 120 de preplite adulte, inseamna ca vom afecta fiecarei
prepelite 80 cm patrati, iar pentru 24 de prepelite – 1920 cm patrati, adica o
cusca cu dimensiunile de 64 x 30 cm sau doua custi suprapuse de 32 x 30 cm.
Pentru o astfel de cusca nu este
necesara o camera speciala, ci doar de o boxa existenta in casa, un coridor, o
veranda, un balcon, un pod, cu conditia de mentine o temperatura relativ
constanta intre 10° si 20° C, fara curenti si zgomote. De fapt, o astfel de
cusca mobila cantareste maximum 12 Kg. Inclusiv prepelitele si poate fi mutata
cu usurinta dintr-un loc in altul, in functie de anotimp si de spatiile
disponibile din casa (gospodarie). Evitand binenteles locurile
frecventate de pisici…
O astfel de cusca confectionata in gospodaria proprie sau procurata de la
asociatia de crescatori, poate fi utilizata timp de cca. 10 ani, cu schimbarea
anuala a prepelitelor. Este
preferabil ca prepelitele sa fie cumparate la varsta de 30 -50 zile, adica cu
10 -15 zile inainte de inceperea ouatului.
Cusca este prevazuta cu jgheab de
furajare si jgheab de adapare, amplasat in exteriorul custii. Prepelitele pot
consuma intre 22 – 30 grame furaje pe zi, in functie de nivelul de ouat,
valoarea nutriva a furajelor si modul de preparare al acestora. La o medie
zilnica de 25 grame inseamna un necesar zilnic de 600 grame pe zi sau 18 Kg. pe
luna, pentru crescatoria amintita pentru 24 de prepelite. Dar sunt produse pe
luna 450 – 500 oua de prepelita, suficient pentru hrana familiei respective.
Este preferabila angrenarea
copiilor in ingrijirea prepelitelor, pentru dezvoltarea respectului fata de
munca, a sentimentului de iubire si ocrotire a animalelor.O astfel de
crescatorie asigura necesarul propriu al familiei in oua si carne de prepelita
si – in plus – realizeaza si un excendent de oua pentru valorificare. Se
apreciaza ca o astfel de crescatorie poate avea intre 100 – 500 prepelite si
produce anual intre 25 mii si 125 mii oua, din care 20-120 mii pentru vanzare.
Se recomanda sa se inceapa cu un numar mic de prepelite (cca. 100) si
dezvoltarea crescatoriei se face treptat pe masura acumularii experintei si
asigurarii pietei de desfacere a oualor. Pentru 500 de prepelite sunt
insa necesare custi care insumeaza o suprafata de 4 mp (500 x 80 cm). De aceea,
spre a castiga spatiu, custile vor fi puse in baterie pe 4 nivele, caz in care
spatiul de crestere ramane restrans (1 m2 x 4 nivele). Este deci necesara o
camaruta bine aerisita si iluminata, in care, alaturi de bateria cu prepelite,
sa poate fi depozitate furajele (necesar zilnic cca. 13 Kg) si echipamentul de
lucru aferent
|