Thursday
2024-03-28
7:36 PM
Login form
Search
Our poll
Rate my site
Total of answers: 56
Site friends
  • Create a free website
  • Statistics

    My site

    [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum moderator: myraghi  
    Forum » Prepelite japoneze » Cresterea prepelitelor japoneze » Cresterea prepelitelor la sol (Cresterea prepelitelor la sol, avantaje, dezavantaje.)
    Cresterea prepelitelor la sol
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:19 PM | Message # 1
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Liana Lupu

    Buna seara,
    Am o intrebare legata de prepelite, daca doriti sa ma ajutati. Am cumparat 6 pui de prepelita, de diverse marimi, intre 3 si 4 sapatamani, vreo doi erau fara pene pe spate. Acum toti au ramas fara pene pe spate, parca sunt mancate, dar nu vad sa si le manance reciproc, Ce sa fac?Mai am o prepelita adulta , care are toate penele, toate stau impreuna. Daca era o boala, ii lipseau si ei, ma gandesc..Va multumesc.
    Va urez succes in activitate.
    Cu stima,
    Liana
     
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:22 PM | Message # 2
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Mircea Radoane

    Buna zia, ..seara , pe net nu mai conteaza.
    Problema cu penele lipsa pe spate, este aproape strict legata de hrana, desi la pui, n-am intalnit-o niciodata.
    Lipsa proteinei din hrana, in cantitatile necesare, duce la consumarea penelor in prima faza, ( chiar daca nu puteti vedea asta ), penele fiind o sursa de proteine, iar in cazuri mai severe duce la canibalism.
    Puii au nevoie de cantitati mari de proteine in hrana, datorita ritmului ridicat de crestere, insa mai mare nevoie au ouatoarele, pentru a forma un ou in fiecare zi, de aceia zic, eu am intalnit fenomenul doar la adulte, nu si la pui, dar in mod sigur aceasta este cauza.
    Nu stiu cum preparati hrana, insa sfatul meu pentru pui, .. luati premixuri PVM pentru pui de gaina, sau si mai bine de curca si amestecati in proportie de 1 la 3, PVM cu uruiala. Fenomenul va inceta si dupa vreo 2 sapt. ar trebui sa le creasca penele.
    La ouatoare, chiar daca proteinele sunt suficiente, dupa 7 luni de ouat , tot vor ramane fara pene, dar in acest caz, nu mai trebuie sa va alarmati.

    O alta cauza,( dar nu cred ca si in cazul dv.), sunt cocosii, care cocosesc intruna.
    Sper sa fie cu folos.
    Mai scrieti-mi, daca mai aveti probleme.
    Numai bine.
     
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:25 PM | Message # 3
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Liana Lupu

    Buna,
    Ieri am fost la cusca lor si ce am vazut m-a speriat.
    Dar in ziua respectiva am pus mai putina mancare.
    Era plin de pene smulse, iar puii erau si mai dezgoliti, dar gaina este ok, ea nu are nimic. Poate ea le smulge la puii cumparati, caci a facut si doua oua pe zi, cat timp am avut cocosul si numai pe ea, iar cand am cumparat puii, care acum sunt aproape cat gaina, cresc repede caci le dau concentrate cu amestec din piata, care ei zic ca au in componenta toate bunatatile floarea soarelui, porumb, soia. etc.
    Dupa ce m-am uitat pe net am luat urmatoarele masuri:
    - am expus cusca la soare, sa ajunga mai bine pe pielea lor o singura zi
    - le-am dat usturoi
    - am dezinfectat cu var tot locul unde ii tin
    le pun mult pamant in cusca le place sa se ciuciule,sa faca baie in pamantul respectiv, ajungand pamantul si pe spatele dezgolit
    - poate le este si cald, sa fie asta un semn ca se protejeaza fata de caldura?
    dar gaina este cea mai infoiata, si nu are nimic. Semne bune am vazut ca incep sa le vina pe spate pene mici noi.
    Cred ca voi taia din ele, cam peste 2 saptamani, caci se poate sa fie si foarte aglomerate, am intr-o cusca de 2 familii - 7 prepelite, inainte am avut 5 si nu au avut astfel de probleme.
    Mai am si pui care au un pic de puf galben, care incepe sa se piarda printre penele noi.
    Mersi de raspuns si de dorinta de a-mi comunica din aceste secrete, caci eu iubesc mult animalele si nu vreau sa sufere.
    Va doresc o zi frumoasa si astept vesti.
     
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:33 PM | Message # 4
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Mircea Radoane

    Nu densitatea este problema, prepelitele japoneze se cresc la densitati de pana la 70 de pasari pe metru patrat.
    Revin insa la ce va spuneam. Lipsa de proteine.
    Am mai avut vara asta un caz asemanator, la cineva de la Baia Mare, care a luat oua de incubatie de la mine si care a avut doar pui din aceiasi generatie, nu si adulte, deci nici adultele nu sunt problema. Si in acest caz, puii, dupa ce le-au dat penele, au fost tinuti in voliera pe iarba, fiind hraniti suplimentar cu salate, morcovi, cartofi fierti, asta pe langa un furaj concentrat foarte bun. Dupa o vreme au ramas fara pene pe spate si chiar au dat in canibalism.
    Ce se intampla de fapt, prepelitele pot consuma doar o anumita cantitate de hrana pe zi, indiferent ca este concentrat sau iarba, sau altceva. Spre deosebire de prepelita salbatica, nu stie sa-si dozeze cantitatea de seminte (carbohidrati), insecte (proteine), iarba (vitamine) si daca are la dispozitie iarba sau legume, va consuma mult din acestea si prea putin din nutretul concentrat. In acest caz nutretul ar trebui sa fie mult mai concentrat in proteine, proteine care lipsesc din iarba si legume.
    Astfel dupa scurt timp, puii si adultii ceva mai tarziu, vor ajunge la carenta de proteine, care are ca efect consumarea penelor si mai grav la canibalism.
    Inca o data, prepelita japoneza este o pasare de crescatorie intensiva, de sute de ani, ca urmare si-a pierdut instinctul de a clocii, de a-si aseza ouale intr-un cuib, de a se ferii de pradatori, de a zbura si migra, si chiar de a se hranii in libertate.
    O solutie in cazul dv. ar fi sa suplimentati foarte mult procentul de proteine (soia, srot de floarea soarelui ), in nutretul concentrat, insa nu stiu cum se poate calcula asta, pentru ca nu avem de unde sti cata iarba si alte alimente consuma pasarile.
    Puteti incerca sa adaugati srot de soia, in proportie de 1 la 4 in concentratul pe care deja il aveti.
    Sper sa mearga. Oricum, vine frigul si va trebui sa le puneti pe baterii, unde veti avea control deplin asupra hranei consumate.
    Numai bine si mai tineti-ma la curent.
     
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:38 PM | Message # 5
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Liana Lupu

    Am modificat si mancarea, le-am cumparat srot de soia , floarea soarelui si porumb , dar am scos concentratul.urmari, cred ca le-am facut un pic de diaree, deci voi reveni la ce am dat pana acum. Azi stateam si ma uitam le ele si am vazut cum gaina ii ciocanea pe toti in spate, exact pe locul dezgolit si bietii pui sareau ca arsi. In piata mi-au spus sa separ gaina sau sa o tai ca ea este din alta generatie si atunci asa va proceda tot timpul, ea nu are nici o pana smulsa.
    I-am gasit si o alta greseala ce am facut. Era cusca acoperita cu un strat de polistiren ceea ce le facea sa se incalzeasca. Acum tin ceva micut de lemn, ca sa nu iti loveasca capul de partea de sus, caci asa mi-au murit celelalte.Cusca am mutat-o astfel incat sa aibe ventilatie din toate partile, stau saracele ca la plaja, fericite.
    Ma bucur in fiecare dim cand aud cocosul, micut inca, cum canta, parca imi creste inima de bucurie, caci le iubesc.
    Multumesc foarte mult pentru sprijin, ma ajuta mult acest schimb de idei.
    Daca v-as cere sa imi trimite- ti mancarea de care au ele nevoie, a-ti putea sa imi trimiteti ? caci doresc sa ajung sa si vand din oua.Fac masaje la femei, si le recomand sa manance oua de prepelita si poate voi ajunge chiar eu sa le procur sa fie proaspete si de calitate.
    Macar asa sa ma revansez fata de ajutorul ce mi-l dati.
    Va astept cu noutati.
    Cu aleasa consideratie,
    Liana
     
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:47 PM | Message # 6
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Mircea Radoane

    Ma bucur sa aud ca pasarile se simt ca-n libertate. Este chiar o realizare.
    Intradevar , excesul de proteine produce diaree, deci de data asta este un pic cam prea multa. Nici faptul ca ati scos premixurile nu-i bine, caci acolo mai erau si vitamine si minerale. Ce recomandam eu era sa pastrati amestecul de malai cu premixuri, im proportia recomandata de producator si la acesta sa mai adaugati srot de soia sau floare. Oricum, pana acum e bine, pasarile sunt sanatoase si se simt bine.
    Nu vreau sa fiu eu pesimistul, insa vara este pe terminate, vor veni nopti reci si va trebui sa le asigurati un adapost, unde temperatura sa nu scada sub 17( bine ar fi 21-22) grade,iar durata de lumina sa fie de 16 ore, altfel nu vor mai oua.
    Mancarea o cumpar si eu. Cumpar faina furajera, sau malai furajer si concentrat PVM pentru gaini ouatoare, pe care le amestec in proportie de 1(pvm) la 3(faina). Nutretul rezultat este perfect echilibrat si performantele la ouat foarte bune. Trebuie sa va spun ca realizarea unui amestec optim pe componente, este aproape imposibila, unele dintre vitamine si minerale fiind in cantitati foarte mici si greu de calculat. Este de ajuns ca una dintre ele sa fie in cantitate prea mica sau prea mare, ca sa se produca un dezastru.
    Pe site la rubriaca NUTRITIE, veti gasi informatii despre fiecare vitamina, mineral, proteine, ce rol au si ce efecte poate produce dezechilibrul fiecareia.
    Eu cresc prepelite de multi ani, intr-o vreme era chiar o afacere si am crescut si 400 de pui de gaina, pe vremea cand nu se gaseau premixuri PVM, incercand sa fac eu amestecul din componente si am avut mari probleme cu cresterea, sanatatea si ouatul pasarilor.
    Daca gasiti la dv. in zona concentrat PVM(pentru gaini ouatoare) si faina furajera, nu mai aveti nici o grija. Pentru pui, acelas lucru, doar ca folositi PVM(pentru pui de gaina starter, sau mai bun, pentru pui de curca).
    Daca planuit sa si vindeti, va trebui sa aveti un lot foarte bine hranit, de la care sa colectati oua de incubatie, sa le puneti la incubator si sa scoateti proprii pui, caci va fi cam scump sa tot cumparati. Si pot sa va spun, asta chiar va fi o placere si o satisfactie deosebita.
    Cea mai mare multumire este sa va fiu de folos.
    Oricand cu placere.
    Poate era bine sa fi purtat discutiile pe forum, in acest fel, putand fi utile tuturor vizitatorilor.
    Cu permisiunea Dv. as incerca sa pun toata discutia noastra acolo. Dar astept inainte acordul Dv .Puteti obta fara probleme sa ramana in privat.
    Succes.
     
    myraghiDate: Thursday, 2011-09-08, 7:57 PM | Message # 7
    Private
    Group: Administrators
    Messages: 17
    Reputation: 0
    Status: Offline
    Liana Lupu

    Deoarece a-ti fost foarte amabil, sunt de acord ca discutia sa fie accesibila si pe forum, exact in forma in care a fost, fara trunchieri sau modificari.
    Totdeauna am fost de acord sa ajut si eu pe cei din jur, fie oameni sau alta forma de viata, pe care a creat-o Dumnezeu.
    Daca mai doriti sa imi raspundeti la o intrebare. Ce am eu sunt pui sau in ce categorie se afla, caci cocosul imi canta, este din puii cumparati si puii au deja dimensiunile gainii, numai sunt fara pene pe spate.
    Referitor la adapost le tin intr-o camaruta, cu geam termopan cu usa, lumina cat sa poate face si plaja,,dar cu caldura iarna nu am cum sa le incalzesc, le tin la temp naturala, uneori si sub zero grade, le-am pus paie sa nu inghete si au rezistat saracele, dar fara oua, iar de pasti am avut primul ou.- cumparate in august 2010.
    Referitor la instinctele lor, eu cred ca va inselati, caci gaina mea isi pazeste ouale, cauta sa le ascunda de mine, sa le protejeze, unde este un loc mai ferit si mai bun, acolo il strecoara cu grija. Poate vrea sa si cloceasca cu timpul, caci acum are un an.
    De pericol stiu sa se fereasca bine, caci daca intra cineva la ele, fac o galagie si se agita sa iasa din cusca, uneori imi sarea si la mana cand puneam mancarea, sa ma atace, si eu incercam sa o imblanzesc, prinzand-o in mana si vorbindu-i, sa nu mai fiu atacata. Solutia finala este sa le torn mancarea printre gratii.
    Pentru mine ele sunt uneori un exemplu de urmat, invat de la ele, sa fiu mai cumpatata, au un control foarte bun al instictelor, si mai ales cum se hranesc, sau beau apa, in cantitati foarte mici si parca mesteca si apa o tin in cioc si apoi o inghit, lucru care ne este si noua recomandat, ca sa asimilam mai bine lichidele, dar il neglijam.
    Poate o sa scriu o carte cu observatiile mele, caci am cautat sa vad cum se comporta , sa le descifrez mesajele, si consider ca sunt foarte inteligente si avem de invatat de la ele.
    Daca nu ar fi asa batausa, as mai tine-o, dar asta ar insemna sa tin chei ceilalti pui, sa ii sacrific, caci ea ii chilareste, nu le mananca penele, numai le smulge, poate vrea sa arate ca ea este sefa, fiind cea mai batrana.
    Mi-a povestit un cumparator, in piata, ca tot asa a patit, a avut doua loturi, cumparate la o saptamana intre ele, si a trebuit sa le separe, altcumva se nenoroceau.invatatura de minte, toate din acelasi lot si eliminam o cauza principala.
    Malaiul furajer il luati din piata, fara alte adaosuri ? caci pe piata sunt acele amestecuri, dar majoritatea pun in el mult griu, si le pierde din valoarea nutritionala. Si ce dimensiune, caci unii il vand ca praful, altii dimensiuni medii si altii mai mari. Am vazut ca le place sa dea cu ciocul in bucatile mai maricele de porumb, sa le sfarme parca si apoi il inghit, dar praful acela nu il accepta, ramane nemancat.
    Va multumesc si astept vesti de la o d-voastra.
    Cu stima,
    Liana
     
    Forum » Prepelite japoneze » Cresterea prepelitelor japoneze » Cresterea prepelitelor la sol (Cresterea prepelitelor la sol, avantaje, dezavantaje.)
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search: